Faig meva la idea que he llegit en l’entrada de Thomas Christopher a “Garden Rant” (recomano el blog) on explica com la sequera pot ser una gran oportunitat per als jardins. Explica que en la seva zona, on normalment no tenen problemes d’aigua, aquest any està resultant anormalment sec i en el jardí tot son problemes. Segueix l’article recordant la sequera del 1986-1991 que va patir California i com això va fer que la gent s’adonés que era impossible mantenir els jardins d’estil europeu amb altes demandes d’aigua a l’estiu. Es refereix als jardins aquí en diriem d’estil “anglès”. Actualment California i Arizona son líders de la innovació en jardineria i això̀ va ser en bona part gràcies a la sequera que els va fer obrir els ulls i propiciar un pensament creatiu començant a fixar-se en el seu paisatge i en les seves plantes.
Aquest any al meu poble s’ha detectar nivells molt alts de fluor a l’aigua de boca i això es deu al baix nivell d’aigua dels pous municipals que s’alimenten de la sobreexplotada riera. Per això es convida als ciutadans a fer un us racional i evidentment a regar poc. L’ajuntament per predicar amb l’exemple ha deixat de regar les gespes i molt em temo que amb l’excusa ha “abandonat” les zones verdes. Em pregunto si aprofitaran l’oportunitat per canviar l’estil de jardineria (o almenys pensar-hi ! ) o un cop arribi la tardor tot continuarà igual. Potser ens caldran uns anys més de nivells alts de fluor!
M’he assabentat que als Estats Units hi ha una agència, US Drought Monitor, encarregada de produir uns mapes setmanals on es detalla les condicions de sequera del territori. La classificació va des del codi D4 sequera excepcional, D3 s. extrema, D2 s. severa, D1 s. moderada fins D0 sequera anormal. A data de 16 d’agost es veu clarament la sequera excepcional de la zona de California i com aquest estiu està resultant especialment sec en gran part del territori. Es tracta d’una informació que tothom es pren seriosament ja que està realitzada per institucions reconegudes (si us interessa podeu consultat la seva web). Si la US Droughy Monitor diu que hi ha sequera, no es questiona. Potser ens seria útil tenir una informació similar tal que tots plegats ens ho prenguéssim seriosament.